Argo

argo223202445012

Pre petnaest godina Ben Affleck se popeo na binu Kodak Teatra u Los Anđelesu sa svojim prijateljem Mat Damon-om i uzeo Oskara za originalni scenario sjajnog filma „Dobri Will Hunting“. Obojica su tada već označeni kao zvezde u usponu. Petnaest godina posle Damon je ostao zvezda bez mrlje, stabilan i neko ko je uvek birao dobre uloge u dobrim filmovima. Affleck nije bio te sreće. Nakon niza dobrih odluka došle su loše emotivne i profesionalne. Postao je češće meta tabloida nego predmet dobrih filmskih kritika. A jedan od najgorih filmova ikada snimanih, „Gigli“, pretio je da zauvek uništi njegovu karijeru. Petnaest godina posle Affleck se emotivno sredio, odlučio da stane iza objektiva i, 24 februara ove godine popeo se na binu istog teatra gde je pokupio svog prvog Oskara, i odneo nagradu za najbolji film godine. Te večeri je Affleck mogao celom svetu da odgovori frazom koja je i obeležila ovaj sjajni film: „Argo fuck yourselves!“.

Argo je ekranizacija stvarne operacije Agenta CIA-e koja se odigrala 1979. godine u Iranu za vreme talačke krize. Zadatak je bio izbavljenje Američkih državljanja, zaposlenih u ambasadi u Iranu, skrivenih u Kanadskoj ambasadi. Postojanje ovih šest Amerikanaca moralo je ostati tajna kako Kanada ne bi izgubila svoj diplomatski status.

Agent CIA Toni Mendez (Ben Affleck), holivudski producent Lester Siegel (Alan Arkin) i šminker John Chambers (briljantni John Goodman) smišljaju sumanuti plan. Chambers i Siegel će otkupiti scenario, zakupiti reklamne prostore, i izmisliti naučnofantastični triler pod nazivom „Argo“. Mendez će, potom, sam otputovati u Teheran, predstaviti se kao lokacijski skaut, obučiti Amerikance koje treba da izvuče iz Irana u roku od nekoliko dana da se vladaju kao holivudski filmski radnici i bezbedno ih dovesti natrag u Ameriku. Zvanična priča Iranskim vlastima će biti potraga za lokacijama sličnim onima korišćenim pri snimanju „Ratova Zvezda“.

Kao što sam već napomenula, ovaj sumanuti poduhvat se zaista i dogodio. Operacija je osamnaest godina bila skrivena pod velom državne tajne. Pravi-lažni Argo, naravno, nikada nije snimljen.

Ben Affleck potpisuje režiju Arga – pravog filma o lažnom filmu – film koji u svakom trenutku drži pažnju i koji sadrži iznenađujuće duhovite momente. Taj takozvani „comic relief“ dolazi kroz uloge fantastičnog Arkina i meni uvek fenomenalnog Goodmana, dok sa bezbedne distance u svojim lažnim producentskim kancelarijama iščekuju rasplet drame koja se odigrava u neprijateljskom Iranu.

Affleckova režija je briljantna dok, pažnjom dobrog koreografa, diriguje korak po korak rizičnu misiju izbavljenja lažnih filmskih radnika iz Irana. Uzbuđenje i kidanje živaca nikako ne nedostaju. Zanatski, „Argo“ je neobičan film. Lako je napraviti dobar triler uz gomilu pucnjave i jurnjave kolima. Teško je izvesti triler finim tuniranjem tajminga i čiste priče bez dodatnih efekata. A to je Afflecku pošlo za rukom.

U žestokoj konkurenciji odličnih filmova koji su bili na nagradnom spisku ove godine, Argo je bio među najboljima. Možda ne najbolji, ali svakako izvanredan. A Ben Affleck se sjajnom režijom koja nadmašuje njegove glumačke sposobnosti vratio na scenu na grandiozan način.

Advertisements

Posted on March 1, 2013, in Film and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: